Energie solară pentru casă – instalarea de centrale solare
Energia solară în Moldova este cea mai accesibilă modalitate de reducere a costurilor energetice pe termen lung în gospodăriile casnice și întreprinderile mici. Doar în primele două luni ale anului 2023, au fost conectați la rețea 721 de microproducători de energie cu o capacitate totală de panouri solare de 12,8 MW.
În ultimii 5 ani, potrivit Agenției pentru Eficiență Energetică, capacitatea panourilor solare conectate la sistemul energetic al țării a crescut de la 0,5 MW la peste 46 MW. Din ce în ce mai multe gospodării din Moldova aleg să investească în propria independență față de prețurile furnizorilor și de creșterea facturilor la energie electrică.
Unde pot fi amplasate panourile solare?
În funcție de caracteristicile obiectului și de zona înconjurătoare, se montează instalațiile fotovoltaice:
- pe acoperișurile casei;
- pe parcelele din vecinătate;
- pe fațadele clădirilor.
Atunci când se alege o locație, este important să se ia în considerare gradul de iluminare solară de pe teren, zona, orientarea și caracteristicile de design ale clădirii.
Compania SunMax este responsabilă de calcularea tuturor parametrilor necesari, oferind asistență în proiectarea și instalarea panourilor solare la cheie în Moldova (Chișinău, Bălți). Cele mai populare în rândul clienților sunt panourile cu o capacitate de la 3,5 kilowați până la 11,5 kilowați, cu posibilitatea de configurare în sisteme energetice locale de diferite tipuri.
Off-Grid – cu propriile dispozitive de stocare a energiei, care asigură o alimentare independentă cu energie electrică în locații îndepărtate, fără conectare la rețea.
Sistemele On-Grid vă permit să vă conectați la rețeaua municipală și chiar să câștigați bani prin vânzarea excesului de energie.
Sistemele Hybrid oferă avantajele ambelor sisteme și asigură o aprovizionare fiabilă cu energie în orice condiții.
Sistemul de contorizare netă care funcționează în Moldova permite centralelor solare conectate la rețea să vândă energie la un tarif fix. În acest fel, se poate crea o rezervă liberă, care este utilizată în perioada de iarnă cu activitate solară minimă.
Judecând după creșterea bruscă a numărului de cereri și de conexiuni ale centralei solare la rețea, această opțiune de optimizare a bilanțului energetic este aleasă de un număr tot mai mare de gospodării din Moldova.