iulie 10, 2023

Consumatorilor casnici din Moldova le va fi mai ușor să instaleze și să utilizeze panouri solare

Vestea bună pentru gospodăriile moderne este că instalarea și utilizarea panourilor solare pentru uz propriu va deveni mai accesibilă în Moldova.

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care prevede reducerea perioadei de autorizare și a numărului de documente necesare pentru sursele de energie regenerabilă.

Ce schimbări îi așteaptă pe proprietarii de instalații solare

În proiectul de lege se prevăd următoarele:

  • Termenul de eliberare a autorizațiilor pentru instalarea de panouri solare de mică putere pentru consum privat a fost redus de la 30 de zile calendaristice la 10.
  • Nu va mai fi necesar un certificat de conformitate pentru punerea în funcțiune a instalațiilor solare de mici dimensiuni. Va fi suficient avizul unui electrician specializat.
  • În cazul în care panourile solare sunt instalate pentru uz privat (casnic), o astfel de instalație nu va necesita o autorizație de construcție și un certificat de urbanism. În ceea ce privește proiectul tehnic, acesta va fi necesar doar pentru compartimentul energetic și pentru rezistența structurii.
  • Data plății de către furnizor a surplusului de energie produsă de proprietarul centralei solare se amână de la 31 decembrie la 31 martie. Acest lucru se face astfel încât energia transferată în rețeaua orașului în timpul verii să poată fi utilizată de proprietarii de centrale solare în timpul iernii.

Potrivit unui comunicat de presă emis de guvern în explicarea proiectului, scopul principal al acestor măsuri este de a ajuta consumatorii, în special consumatorii casnici, care reprezintă una dintre cele mai vulnerabile categorii de persoane din țară în prezent.

Reducerea costurilor de punere în funcțiune a surselor alternative de energie le va face mai atractive și pentru acei moldoveni care încă se gândesc să instaleze centrale solare. Acest lucru, la rândul său, va crește producția internă de energie electrică și o va face mai ecologică.

Instalarea centralelor solare în Moldova

Compania SunMax instalează în Moldova centrale solare cu baterii pentru autonomie completă și oferă soluții gata făcute pentru consumatorii casnici din Moldova – centrale cu capacități de la 3,5 până la 11,5 kilowați.

Instalarea este efectuată de către tehnicieni calificați. Toate soluțiile finite sunt însoțite de o garanție.