octombrie 25, 2023

Instalarea panourilor solare în Moldova, care este eficiența

Instalarea panourilor solare în Moldova devine o modalitate tot mai populară de genera energie curată. Eficiența sistemelor fotovoltaice este determinată de mai mulți factori, inclusiv de condițiile climatice adecvate și de randamentul ridicat al panourilor solare în sine. 

Panouri solare în Moldova (Chișinău, Bălți)  

Recenziile utilizatorilor confirmă faptul că clima din Moldova este foarte favorabilă pentru generarea de energie solară. Acest lucru este favorizat de un număr mare de zile însorite pe an. Nivelul mediu anual de insolație fluctuează la nivelul de 1200-1300 kWh/m2 în condiții de iradiere solară directă, cu un indice de până la 1600 kWh/m2 la un unghi optim.  

Alegerea echipamentului, tehnologia de instalare și de reglare a panourilor solare joacă un rol important. 

Compania SunMax instalează în Moldova panouri solare prefabricate cu acumulatoare și toate elementele necesare pentru autonomie totală. Sunt posibile următoarele configurații de sistem:

  • Sistemele On-Grid vă permit să vă conectați la rețeaua municipală și chiar să vindeți excesul de energie fără a o stoca;
  • Sistemele off-Grid asigură o alimentare independentă cu energie electrică în localitățile îndepărtate, fără conectare la rețea. 
  • Hybrid – combină avantajele funcționării conectate la rețea cu posibilitatea de autoalimentare prin panouri și acumulatoare (stocare de energie).

În Republica Moldova există un program special în cadrul căruia proprietarul de panouri solare poate furniza energie la rețeaua electrică generală la un tarif garantat. În perioadele de lipsă de energie din producția proprie, este posibil să se obțină kilowați pentru necesitățile proprii de la rețeaua generală. 

Agențiile guvernamentale din Republica Moldova au redus la minimum timpul și numărul de autorizații necesare pentru instalarea de panouri solare. Prin urmare, în prezent, procesul de înregistrare și lansare a unei mini-stații solare a devenit mai ușor.

Compania SunMax efectuează un ciclu complet de lucrări de înregistrare, instalare și întreținere a centralelor solare cu o capacitate de la 3 până la 12 kilowați.  Astăzi, panourile solare la cheie în Moldova reprezintă cea mai ușoară modalitate de a deveni independent energetic.