octombrie 26, 2023

Panouri solare la cheie – criza energetică din Moldova

Multe țări din întreaga lume, inclusiv Moldova, au ajuns la concluzia că dezvoltarea propriilor surse de energie regenerabilă sporește independența energetică și promovează dezvoltarea tehnologiilor inovatoare. Iar energia solară în Moldova este cea mai accesibilă resursă regenerabilă pentru conversie.

Instalarea de panouri solare în Moldova (Chișinău, Bălți)

Prețurile la energia electrică în Moldova sunt „piperate”. Dependența de infrastructura existentă de generare și distribuție a energiei electrice, precum și lipsa concurenței pe piețele de generare și livrare a energiei electrice împiedică consumatorul final să reducă tariful. Răspunsul la creșterea constantă a prețurilor la energia electrică pentru mulți moldoveni a devenit deja instalarea panourilor solare la cheie.

Compania SunMax oferă sisteme solare prefabricate de diferite tipuri – On Grid, Off Grid și Hybrid. De la 3,5 kW până la 11,5 kW. Sistemele includ toate componentele: module solare, invertoare, baterii și automatizări pentru controlul și monitorizarea funcționării. Sistemele sunt dotate cu monitorizare Wi-Fi, care vă permite să monitorizați activitatea invertorului, energia primită, consumul, temperatura de oriunde în lume. Sunt utilizate baterii moderne LiFePo4 și cu gel cu până la 6000 de cicluri de funcționare.

Odată ce panourile solare sunt instalate în Moldova, este posibil să se beneficieze de un program special și să se furnizeze kilowați în sistemul energetic unic al țării.

Sistemul este implementat printr-un sistem de contorizare netă. La sfârșitul lunii, se calculează diferența dintre energia furnizată și cea primită, iar în luna următoare, în funcție de sold, producătorul de energie și cumpărătorul efectuează decontările. În cazul în care valoarea energiei consumate din rețeaua generală depășește volumele furnizate din surse regenerabile, utilizatorul sistemului plătește doar diferența dintre volume. Dacă este invers, kilowați suplimentari sunt încărcați în soldul utilizatorului pentru consumul ulterior.

Pe parcursul celor câtorva ani de derulare a programului, Agenția pentru Eficiență Energetică a înregistrat o creștere a numărului de utilizatori de contorizare netă de la cincizeci la peste 2.600.

Compania SunMax oferă o gamă completă de servicii de proiectare, instalare și întreținere a stațiilor solare în Moldova. Deținerea în proprietate a unei centrale solare va permite o autonomie proprie în ceea ce privește energia electrică, precum și schimbul de energie cu rețeaua generală a țării.